Ensimmäinen askel uutta podcastia aloitettaessa on sisältöstrategian luominen. Siinä määritellään muun muassa podcastin tavoite, kohdeyleisö, teema ja tapa, jolla kuulijakunta saavutetaan. Podcasteja on laidasta laitaan, ja ideoita oman teeman muotoiluun voi hakea suosituista podcasteista. Seuraavaksi kannattaa miettiä itse formaattia. Onko kyseessä monologi vai koostuuko podcast haastatteluista? Helpolta kuulostavan monologin tekeminen voi pidemmän päälle olla työlästä, ja vaihtuvat vieraat puolestaan tuovat lisäarvoa ja pitävät podcastin sisällöltään raikkaana.
Panosta laatuun ja tekniikkaan
Parhaan kuulijakokemuksen takaamiseksi kannattaa panostaa laitteisiin, kuten mikrofoniin ja äänenkäsittelyohjelmaan. On myös syytä miettiä, toteutetaanko podcast-nauhoitukset studiossa tai verkossa. Nauhoitukset on hyvä toteuttaa studiossa silloin, kun on tärkeää saada hyvä laatu. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mielenkiintoisten vieraiden saaminen studioon ei välttämättä aina ole mahdollista tai edellyttää vieraan luo matkustamista. Kun nauhoitukset toteutetaan verkossa, korostuu hiljaisen äänityspaikan valinta. Tällöin myös vieraana olevan henkilön laitteet vaikuttavat oleellisesti äänen ja kuvan laatuun.
Podcastin jakelukanavat
Nauhoitusten tekeminen ja käsittely on vasta ensimmäinen askel kohti suosittua ja menestyvää podcastia. Kun podcast on valmis julkaistavaksi, alkaa hakukoneoptimointi ja jakelukanavien hyödyntäminen, jotta podcast löytää tiensä aihepiiristä kiinnostuneiden kuulijoiden luo. Tunnetuimpia kansainvälisiä jakelukanavia ovat Spotify sekä iTunes, mutta aloittelijan kannattaa hyödyntää myös alueellisia alustoja, sosiaalista mediaa sekä aihepiiriin liittyviä tapahtumia. Podcastin aloittaminen ei vaadi suurta rahallista investointia, mutta sitäkin enemmän työtä ja asialle omistautumista.